Bertil har blick för hallon
Förbundet Sveriges Småbrukare
Att starta en hallonodling i lite större skala kan vara ett vågspel. Det är inte den allra enklaste grödan. Men potentialen är stor. Det finns ett sug efter svenska hallon och självplock efterfrågas alltmer. Den odlare som har både höst- och sommarhallon med olika sorter kan erbjuda färska bär i under en längre period Vill man ha ännu längre säsong så är det odling i tunnlar som gäller.

Hortonomen och växtodlingsläraren Bertil Tallving och hans familj har odlat grönsaker, bär och blommor i många år. Tidigare har det mesta sålts genom grossister. Självplock och hemförsäljning har varit svårt att organisera så länge arbetet på trädgårdsskolan i Norrköping tog den mesta tiden. Där har han varit lärare och verksamhetsledare för många elevkullar. Den som har haft Bertil som lärare glömmer det aldrig. Han har stor kunskap om växternas inre liv, om odlingssystem och praktiska metoder. Bertil blev pensionär för några år sedan, så nu passar det bra att ha självplock och försäljning direkt hemifrån.

Vi besökte honom hemma på gården i Lämmetorp för att få veta hur han gör för att lyckas så bra med sin hallonodling.

Varför har du satsat på hallon?
- Det är en attraktiv gröda och passar bra att kombinera med odlingen av sommarblommor. Hemförsäljningen gör att vi ändå inte kan åka iväg på dagarna. Folk gillar hallon, hit kommer alla slags människor och plockar. Gårdens förutsättningar spelar också in. Det måste vara lätta jordar och hyfsat varma lägen om det ska bli bra. Söderslänten här ner mot sjön är perfekt.

Berätta om ditt odlingssystem!
- Allt är planterat på låga lister som är täckta med genomsläpplig mypexväv. Bäddarna görs med en lånad bäddläggare som körs efter noggrann fräsning. Jag gör sedan två hål per meter i väven, cirka 20 cm vida. Hålen blir bäst om man bränner ut dem med gasol eller med en elektrisk lödpistol. Jag sätter rejäla, ettåriga barrotsplantor och får skörd redan första året. När man som jag har ekologisk odling måste man tänka på karensen. Om bären ska bli KRAV-godkända måste plantorna sättas året innan.

Vad är skillnaden på hösthallon och vanliga hallon?
- Hösthallonen mognar senare på hösten, därför blir det inga problem med mask i dem. Hallonängern svärmar i maj och då har hösthallonen inte börjat blomma. Jag har 300 löpmeter med hösthallon och ungefär 900 meter sommarhallon. Mellan raderna håller jag två meter när det är hösthallon och fyra meter för sommarhallon, eftersom de grenar ut sig mycket bredare.
 


Har du några problem med odlingen?
- Ja, det finns en del problem. Vi har hallonskottsjuka som orsakas av svampangrepp och sprider sig från äldre plantor till nya. Skadorna gör att plantan inte kan ta upp vatten som den ska. För att bekämpa den måste man vara noga med hur man beskär. På sommarhallon ska man ta bort hela skotten, så fort de har gett skörd. Dvärgsjuka ser vi också en del. Angripna plantor får onaturligt många skott som är klena och korta. Dvärgsjuka orsakas av mykoplasma men jag är inte helt säker på hur den överförs mellan plantorna. Gråmögel har vi inte haft mycket problem med här. En bra regel är att inte ha fler än tio hallonskott per meter i raderna.

Skulle du råda andra att börja med hallonodling?
- Ja, för den som har rätt förutsättningar är det en bra gröda. Hallon är ett större vågspel än till exempel sommarblommor. Men ett bra år med hallon ger en bra vinst. För den som vill starta ekologisk hallonodling är det viktigt att köpa rätt plantmaterial av motståndskraftiga sorter. Vid självplock behövs en lång säsong och då måste man ha flera olika hallonsorter, säger Bertil.