Fjällkoyoghurt gör succé
Småbrukarna. Förbundet Sveriges Småbrukare
På gården Skeen sydväst om Falköping har Malin och Mattias Skeare numera fullt upp med att göra fjällkoyoghurt i sitt nystartade gårdsmejeri. Genom rekoringarna har de på ett enkelt sätt fått kontakt med många intresserade konsumenter. De kan sälja sin yoghurt på ett roligt och effektivt sätt - utan att det tar för mycket tid.

- Vi var med från början när Falköpingsringen startade. Sedan blev vi tillfrågade om att vara med även i Skövderingen. Jag tycker det är bra att våra administratörer håller i flera ringar, de får en bra överblick och vet vad kunderna vill ha, säger Malin.

Tidigare hade familjen mjölkat tre av sina fjällkor till husbehov. De stod i valet och kvalet - skulle de våga starta ett litet gårdsmejeri? En lämplig lokal hade de redan. Rekoringarnas snabba tillväxt bidrog till att de vågade ta steget. Idag mjölkas fem av de tio fjällkorna, 100 liter mjölk om dagen blir det.

- Vi gör ungefär 50 liter yoghurt per dag, men skulle behöva sälja det dubbla för att få en vettig inkomst på verksamheten. Så tanken är att vi ska öka ut med fler mjölkande kor, säger hon.
 
Malin och Mattias har som de flesta småbrukare andra arbeten bredvid. Men responsen från kunderna gör att de vågar tro på en deltidsinkomst från jordbruket. Fjällkoyoghurten är en bra och säker produkt med förhållandevis lång hållbarhet. Den har kvar sin naturliga fetthalt och är pastöriserad men inte homogeniserad. Medvetna kunder uppskattar yoghurtens goda smak, men också den småskaliga tillverkningen. Att man är med och bidrar till bevarandet av fjällkorna är en extra bonus.

- REKO-ringarna ger verkligen möjligheter för oss småbönder att nå ut. Vi har bara sett början tror jag, den här rörelsen kommer att fortsätta växa, säger Malin.