PerOla Ohlssons gård i Vankiva är sinnebilden av ett levande småbruk. Här ligger uthus och bostadshus omgivna av beteshagar och lätt kuperade fält. Köttrastjurarna betar lugnt och manshög fulltoftaråg vajar i den skånska vinden. I gårdens hemtrevliga kök tar berättelsen om ett småbrukarliv form.
- Jag är född i Hässleholm och bodde där som liten. Det här var min morfar och mormors gård. Morfar köpte den 1949. Då var det 6 hektar odlad mark och 2-3 hektar betesmark. De var riktiga småbrukare som levde på vad gården gav. Sju mjölkkor och två suggor hade de från början, men mjölkproduktionen lades ner 1973 när jag var sju år. Mjölkkorna byttes istället ut mot köttdjur.
Att vara på gården och jobba med djuren och jorden var allt jag ville. Jag slutade skolan efter nian och började jobba hos morfar och mormor dagen efter, säger PerOla.
Tidigt gårdsägare
Morföräldrarna tyckte att det passade bra, de ville gå i pension. De tog med PerOla till banken och skrev över gården på honom. Banken beviljade ett lån till lösöret, så att han kunde ta över djur och maskiner. Traktorn, en Boxer 350, betalade han med egna sparpengar. Plötsligt var den 16-åriga PerOla både traktor- och gårdsägare. Han skötte gården med mormor och morfars hjälp, och delade även boende och hushåll med dem så länge de levde.
Idag är gårdens areal 32 hektar. PerOla arrenderade redan 1987 till tre granngårdar. En av dem har han senare köpt. Förutom vall odlas nu mest olika kultursorter av spannmål; bl.a ölandsvete, fulltoftaråg, nakenkorn och nakenhavre. Om några år har rågen odlats här så länge att den blivit en gårdssort, som då kallas "Vankivaråg". En mindre grönsaksodling och lite bovete som omväxlingsgröda finns också.