Besök i mataffären en gång i månaden
Strax kommer John-Eriks fru Carina ut och hälsar mig välkommen. Förmiddagskaffet är klart så vi går in i köket där vedspisen värmer gott. För Carina, som är textillärare i grunden, faller det sig naturligt med hantverk. Inte bara det textila utan också mathantverk. Carina berättar att de i stort sett är självförsörjande på allt de behöver. Det är hon som sköter trädgårdsland och växthus och mjölkar hushållskon. Det är också främst hon som står för förädlingen av gårdens produkter. Till kaffet får jag ett smakprov. Lagrad hårdost i olika varianter, krämig, och kryddad fetaost, två sorters smakrikt rågbröd, smör, mjölk, plommonmarmelad, morotskaka mm. Allt mycket välsmakande. Det är endast kaffet och sockret som är köpt i affären nere i byn.
– Det blir inte så ofta vi behöver åka och handla. Nu är det mer än fem veckor sedan senast, säger Carina.
Kamp mot skadedjur
Tyvärr finns det också icke önskvärda djur på gården. Man har ganska stora problem med både vildsvin och hjortar. Ankorna som jag träffade för en stund sedan håller sniglarna i schack men det finns annat i grönsakslandet som äventyrar skörden. Nytt för i år är både sorken, som går hårt åt morötterna, och en 3-4 cm lång jordfärgad larv. Carina berättar att hon märkte att något var fel när ett flertal nysatta kålplantor vissnade. Stjälken var söndergnagd i markytan och det fanns gångar i jorden. Hon grävde lite och hittade larverna.
– Jag fick söka ordentligt innan jag kom fram till vad det är för larver. Nu vet jag att de kommer att bli harkrankar i sitt nästa stadie, säger Carina.

På Bränneslätt har man givetvis många olika djur. En hönsflock, två hushållsgrisar, 20-25 rödkullor och tre bisamhällen.
Djuren hålls mest för att bidra till det egna hushållet. Mjölk, ägg, honung och kött gör att man klarar sig året runt. Jag undrar om de inte har lite väl många rödkullor för kött till eget bruk.
– Visst är det så. Rödkullorna har vi för att hålla markerna öppna och de ger en betydande inkomst till gården. När de är slaktmogna säljer vi dem till Lindegrens slakteri. Ett lagom stort slakteri när man verkligen värnar om djuren in i det sista, där man uppskattar de värden som köttet får när djuren har fötts upp på ett bra sätt. Det känns bra att veta att våra djur till slut når de konsumenter som värdesätter verklig kvalitet, menar John-Erik.