
Då det idag ofta saknas traditionellt utmarksbete, som man ofta släppte killingarna på förr, så blir det problem att hitta bete. Anna bor omgiven av nio naturreservat i Huddinge söder om Stockholm. För att hålla dessa marker öppna så är det vanligt man använder röjsåg. Anna kontaktade därför kommunen och Länsstyrelsen och berättade att hon har getter men ingen betesmark. Getter är dessutom betydligt bättre slyröjare än röjsågar ...
Idag har Anna sina getter i fem hagar i Huddinge samt en på norra delen på Landsort som ligger längst söderut i Stockholms skärgård. Dit måste man ta sig med båt vilket kan vara en utmaning. Anna började lite försiktigt med 20 djur och fem år senare slaktar hon 200 killingar varje höst.
Getkött är ett av världens mest näringsrika kött då getter äter upp till 380 arter och gör ett fantastiskt jobb i marker där inget annat kan odlas. De ser till att till exempel bergscikadan, som är nära hotad, får en chans att överleva. Den i sin tur ser till att staren och grönfinken får mat.
Djuren går endast i skyddade naturbetesmarker/reservat. Det är biologisk mångfald som är basen och köttet är ett resultat av detta.

– Förutom att ca hälften säljs som köttlådor (en hel killing) så förädlar jag till korv, hamburgare mm. Vi tar hand om allt på geten. Lever säljs direkt eller blir leverpastej, hjärtan röks osv. Vi bereder även alla skinn. Efterfrågan är stor och jag säljer allt. Omsättning första verksamhetsåret var knappt 200.000 kr och idag omsätter kött och skinn samt tjänster kring djuren närmare 1 miljon, berättar Anna.
Anna får nu förfrågan från många håll förutom kommun och länsstyrelse om de kan komma med getter under sommaren. Potentialen är stor att öka verksamheten. Statens fastighetsverk är en av de aktörer som har tagit kontakt. Man vill göra beräkningar på att röja sly manuellt jämfört med getter. Förhoppningen är så klart att kombinera bättre ekonomi och högre biologisk mångfald.
Förutom kött ger dessa djur rekreation ute i hagarna då det är öppna hagar och som har tusentals besökare varje år i Huddinge. Anna ger föreläsningar om biologisk mångfald och om hållbar direktförsäljning, håller yoga med killing, har killingklubbar för både barn, vuxna och människor med funktionsnedsättning där de får vara med och sköta om dem och lära sig allt om vår fina natur.
– Att använda getter för att öka den biologiska mångfalden i hagar med särskilda värden, är ett absolut måste för att dessa värden ska öka, menar Anna och fortsätter. När det sen också finns djur som föds, men går till destruktion, är det ju dumt att inte agera. Jag drivs av att visa att lönsamhet går att uppnå i ett småbruk och att göra detta hållbart med ökad biodiversitet och stadsnära rekreation för andra människor som med getterna får ytterligare ett inslag i sin naturupplevelse.
Det EU-finansierade projekt Getnära, har under tre år jobbat för att öka naturbete med hjälp av övertaliga killingar. Här har Maria och Anna arbetat tillsammans.
Getter är fantastiska på många sätt. Och glädjande nog har man upptäckt detta runt om i landet och getterna ökar numera igen, avslutar Anna.